Alles dat je moet weten over testosterontherapie (TRT)

Overweeg je testosterontherapie? Dan is het goed om te weten wat je allemaal kan verwachten. In dit artikel vertel ik je alles waar je rekening mee moet houden bij behandelingen met testosteron.

Hoe ziet een behandeling van testosterontekort eruit?

Testosterontekort wordt in Nederland op twee manieren behandeld: door middel van een gel en door middel van injecties.

Testosterontekort behandelen met gel

Met deze methode smeer je een testosteron-bevattende gel op je lichaam. Hierdoor stijgt je testosteronspiegel snel. Deze daalt ook weer snel, daarom moet je de gel dagelijks toedienen.

Testosterontekort behandelen met injecties

Een andere manier om je testosteronspiegel te verhogen is door middel van injecties. Hierbij spuit je een testosteronvloeistof in. De meeste mannen kiezen voor een injectie in de bil of bovenbeen. Zowel Sustanon (kortwerkende variant van testosteron) als Nebido (zeer langwerkend) zijn in Nederland beschikbaar.

Testosterontekort behandelen met pillen

Tot slot kan de productie van testosteron verhoogd worden door het gebruik van een aantal medicijnen in vorm van een pil.

Welke behandeling werkt voor jou het best?

Alle opties hebben voor- en nadelen. Samen beslissen we welke behandeling het best bij jou past. In beide gevallen dien je de medicatie zelf toe. Je hoeft hiervoor dus niet naar een kliniek. Uiteraard geef ik tijdens de consulten uitgebreid uitleg hoe je dit goed kunt doen.

FREYR werkt met testosterongel en injecties (zowel kort- als langwerkend) als ook medicijnen in vorm van een pil. Ik werk niet met testosteron via pleisters of implantaten.

Wat als ik zelf ben begonnen met TRT?

Heb je zelf testosteron gekocht? Ik help je om een goede dosering te bepalen en geef aan waar je rekening mee moet houden. Zo hebben factoren als leeftijd, vetpercentage én de manier van toedienen invloed op de dosis testosteron die ik adviseer. Daarnaast help ik je om je gezondheid in de gaten te houden via medische testen om zo verantwoord mogelijk testosteron in te zetten.

Behandelingsduur testosterontekort

De behandelingsduur bedraagt minstens 3 maanden. Het kan soms tot 12 maanden kan duren voordat het maximale effect is bereikt. Sommige symptomen verbeteren vaak snel, zoals je libido. Met andere symptomen duurt dit vaak langer. Als er onvoldoende effect bestaat, kunnen we de behandeling aanpassen of stoppen. Dit bespreek ik met je tijdens de controle consulten.

Hoe hoog moet je testosterongehalte zijn?

Het verschilt per persoon wat een passende hoeveelheid dosering wordt van testosteron. Er bestaat geen optimale hoeveelheid die voor elke man geldt. Tijdens de consulten stemmen we af welk testosterongehalte nodig is om je klachten te verlichten.


Medische controles bij testosterontherapie

Of je nu TRT voorgeschreven krijgt of dat jij je eigen testosteron koopt: in beide gevallen zijn medische controles belangrijk. In Nederland wordt persoonlijk gebruik van zelf gekochte testosteron gedoogd door de overheid. Als arts help ik je zeker ook bij zelfgebruik van testosteron.

Een medische controle bestaat uit een bloedtest en daaropvolgend een consult. De eerste medische controle vindt plaats 3 maanden na start van TRT. Daarna volstaat vaak eenmaal per jaar.

Tijdens deze medische controles staan een aantal vragen centraal:

- Heb je last van bijwerkingen?
- Blijken er bijzonderheden uit de bloedtest?
- Spelen er andere factoren een rol, zoals een aandoening, die relevant zijn voor de behandeling?
- Ben je tevreden met de behandeling?


Bijwerkingen TRT

Zoals elk medicijn heeft behandeling met testosteron ook mogelijke bijwerkingen. Dit zijn onder andere:
- Acne
- Toename aantal rode bloedcellen
- Verergering slaapapneu
- Vasthouden vocht
- Gevoeligheid borsten
- Verandering cholesterolwaarden
- Toename mannelijke haargroei (baard, lichaamsbeharing)

Daarnaast zijn er bijwerkingen die te maken hebben met het toedienen van testosteron, zoals huidreacties bij testosterongel (jeuk, roodheid) of infecties bij injecties met testosteron.

Veel bijwerkingen ontstaan door verkeerd gebruik van TRT, zoals een te hoge of juist te lage dosering. Met mijn hulp krijg je testosterontherapie die past bij jou.


Vruchtbaarheid en testosterontherapie

Tijdens TRT neemt je eigen productie van testosteron en van zaadcellen af. In veel gevallen betekent dit dat een man op TRT minder tot niet vruchtbaar is. Dit is belangrijk om rekening mee te houden als je een kinderwens hebt. Een mogelijke behandeling hiervoor is het toedienen van het hormoon hCG en andere hormonen. Je kunt daarom ook bij mij terecht voor behandelingen om je vruchtbaarheid te verbeteren. Het is namelijk mogelijk om je vruchtbaarheid te verbeteren ondanks het gebruik van testosteron of andere mannelijke hormonen.

Geruchten over TRT

Er bestaan veel geruchten dat het toedienen van testosteron leidt tot prostaatkanker of hart- en vaatziekten. Uit recente studies blijkt echter dat er hierop geen verhoogde kans bestaat, zolang testosteron op een verantwoorde manier wordt gebruikt. Daarom is het raadzaam je bloed te laten testen, zodat je weet wat je nodig hebt en de risico's zo klein mogelijk maakt.

Samenvatting

Er zijn verschillende manieren om testosterontekort te behandelen. Behandeling met gel, injecties en in pilvorm is het meest gangbaar. Het verschilt per persoon hoe en wanneer het optimale effect bereikt wordt. De meeste bijwerkingen ontstaan door verkeerd gebruik en wanneer je een kinderwens hebt dien je je extra goed te laten adviseren.

Heb je nog meer vragen? Bekijk dan de pagina Testosterontherapie of stel je vraag rechtstreeks aan mij.