Online kliniek
Testosterone Replacement Therapy (TRT) in Nederland

Heb je interesse in testosteron therapie?
In een online consult bespreek ik de voor- en nadelen waarna ik een bloedtest voorschrijf die waardevolle informatie geeft over je gezondheid en hormonen. Lees op deze pagina meer over testosterontherapie...

TESTOSTERONTEKORT

Testosteron is een belangrijk mannelijke geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor het onderhouden van seksuele functies, botdichtheid, spiermassa en kracht, vetverdeling en meer.

Een tekort aan dit mannelijk hormoon kan zorgen voor klachten. Voor een goede levenskwaliteit is voldoende testosteron belangrijk.

Testosteron is onmisbaar voor spieren, huid, botten, hersenen, prostaat, erectie en vruchtbaarheid.

Als online TRT kliniek bied ik als arts medische hulp aan voor iedereen die geinteresseerd is in TRT of testosterontherapie in Nederland.

Symptomen testosterontekort

Door verschillende redenen kan de hoeveelheid aan het mannelijk hormoon testosteron die je aanmaakt minder worden. Hierdoor kan je een tekort aan testosteron krijgen welke de volgende klachten kunnen veroorzaken:

- Afname van je energie en motivatie
- Afname van de zin in seks en minder goede erecties
- Afname van spierkracht en spiermassa
- Toename van de vetmassa en meer buikvet
- Botontkalking, lage botdichtheid
- Vermindering van de lichaamsbeharing
- Depressieve gevoelens

Testosteron therapie kan helpen om deze klachten te doen verminderen.

Meten testosteron via een bloedtest
De mate waarin testosterontherapie jou kan helpen wordt mede bepaald door een bloedtest. Er wordt voornamelijk gekeken naar je totale en vrije testosteronwaarden. Ook andere bloedwaarden spelen een belangrijke rol, zoals prolactine, cholesterol, hematocriet en meer.

Ik schrijf een bloedtest voor die je kunt laten afnemen bijeen lab bij jou in de buurt.

Wanneer TRT?

De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt bij het ouder worden. Dit lijkt voornamelijk te komen omdat we ook minder gezond worden naarmate de leeftijd vordert. Bij sommige mannen is de daling van testosteron zodanig dat er klachten optreden. Een verlaagde hoeveelheid aan dit mannelijk hormoon wordt ook gezien bij aandoeningen zoals obesitas, diabetes type 2, maar ook ten gevolge van gebruik van anabole steroïden.

Testosteron therapie is niet geschikt voor iedereen. Mannen met een kinderwens, prostaat- of borstkanker, urinewegklachten, stollingsproblemen of eenrecent hart- of herseninfarct dienen zich zeker goed te laten adviseren. Met mijn advies en onderzoek wordtduidelijk of TRT jou kan helpen en wat je kunt verwachten.

Daarom bied ik een persoonlijke aanpak en werken we samen om je individuele behoeften en doelen te ondersteunen.

WAAROM TRT?

Mannen kunnen om verschillende redenen voor behandeling met testosteron kiezen, zoals:
- verbeteren van hun libido
- verhogen van hun energieniveau
- verbeteren van hun spiermassa en kracht
- verbeteren van hun stemming.

Sommige mannen hebben ook testosterontherapie nodig vanwege medische aandoeningen.

Herken jij deze klachten?

Neem contact op

TRT traject

1

Medische intake

Met een online medisch consult krijg ik een beeld van jouw situatie en wensen.

2

Bloedtesten

We voeren bloedonderzoek uit om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten en je testosteron te meten.

3

Uitslag- en adviesgesprek

We bespreken de uitslagen van de bloedtest en ik geef je advies over TRT. Uiteindelijk maak jij de keuze. Indien gepast schrijf ik medicatie voor.

4

Vervolgconsult

Met periodiek bloedonderzoek en medisch consult zorgen we dat de behandeling veilig en effectief is en sporen we eventuele problemen tijdig op.

5

Optimaliseren gezondheid

Tijdens de consulten is er ruimte om holistisch naar je gezondheid te kijken: hoe kan je gezond oud worden?
Door behandeling van o.a. je cholesterol of bloeddruk verlaag je de kans op hart- en vaatziekten en kan jij langer gezond leven.

Behandeling testosterontekort (TRT)

Behandeling van een testosterontekort kan op twee manieren in Nederland. Aan beide opties zitten voor- en nadelen en samen met jou beslis ik welke toedieningswijze het best bij jou past. Toediening in beide gevallen doe je zelf -- je hoeft hiervoor niet naar een kliniek. Uiteraard krijg je hiervoor uitgebreid uitleg tijdens de consulten.

Testosterontekort behandelen met gel
Door het toedienen van een testosteron-bevattende gel op het lichaam zal de testosteronspiegel snel stijgen. Een daling zet ook snel weer in waardoor deze gel een dagelijks toediening kent.

Testosterontekort behandelen met injecties
Een andere manier om je testosteronspiegel te verhogen is door middel van een injectie met een testosteronvloeistof. Deze vloeistof wordt in de spier (intramusculair) gespoten. De meeste mannen verkiezen een injectie in de bil of bovenbeen. Zowel Sustanon (kortwerkende variant van testosteron) als Nebido (zeer langwerkend) zijn in Nederland beschikbaar.

FREYR werkt niet met testosteron in capsules, via pleisters of via een implantaat.

Zelf begonnen met TRT?
Heb je zelf testosteron gekocht? Ik help je om een goede TRT dosering te bepalen en ik adviseer waar je rekening mee dient te houden. Leeftijd, vetpercentage, gel of injetie en meer hebben invloed op de dosis testosteron die ik adviseer.

Behandelingsduur
De behandelingsduur bedraagt minstens 3 maanden, terwijl het tot 12 maanden kan duren voordat het maximale effect is bereikt. Het is gebruikelijk dat sommige symptomen wel of sneller verbeteren (zoals libido) en andere niet of later (zoals erectieproblemen). Als er onvoldoende effect bestaat, kan overwogen worden de dosering te verhogen of de injectiefrequentie te veranderen.

Testosteronconcentratie
De bereikbare testosteronconcentratie in het bloed tijdens testosterontherapie kan verschillen. Een optimale concentratie die voor elke man geldt bestaat niet. Tijdens de consulten wordt in overleg besproken welk testosterongehalte gewenst is en hoe dit te bereiken.

Medische Controles TRT

Of je nu TRT voorgeschreven krijgt of dat jij je eigen testosteron koopt: in beide gevallen zijn medische controles belangrijk. In Nederland wordt het persoonlijke gebruik van testosteron welke zelf is gekocht gedoogd door de overheid.

Een medische controle bestaat uit een bloedtest en daaropvolgend een consult. De eerste medische controles vindt plaats 3 maanden na start van TRT. Daarna volstaat vaak eenmaal per jaar.

Tijdens deze medische controles staan een aantal vragen centraal:
- Ben je tevreden met de behandeling?
- Heb je last van bijwerkingen?
- Blijken er bijzonderheden uit de bloedtest?
- Zijn er andere factoren die een rol spelen, zoals een aandoening, die relevant zijn voor de behandeling?

Bijwerkingen TRT

Zoals elk medicijn heeft behandeling met testosteron ook mogelijke bijwerkingen. Tevens bestaan er veel geruchten over de bijwerkingen van testosteron, uit recente studies blijkt dat er geen verhoogde kans op prostaatkanker of hart- en vaatziekten bestaat.

Een aantal andere bijwerkingen noem ik hier:
- Acne
- Toename aantal rode bloedcellen
- Vergergering slaapapneu
- Vasthouden vocht
- Gevoeligheid borsten
- Verandering cholesterolwaarden
-Toename mannelijke haargroei (baard, lichaamsbeharing)

Tevens zijn er bijwerkingen die te maken hebben met het toedienen van testosteron, zoals huidreacties (jeuk, roodheid) of infecties.

Vruchtbaarheid
Tijdens het gebruik van TRT zal je eigen productie van testosteron als ook zaadcellen verminderd zijn. In veel gevallen betekent dit dat een man op TRT minder tot niet vruchtbaar is. Voor de man met kinderwens is dit belangrijk om rekening mee te houden. Een mogelijke behandeling hiervan is het toedienen van het hormoon HCG, maar uitsluitend als onderdeel van een vruchtbaarheidsbehandeling.

Veel bijwerkingen ontstaan door verkeerd gebruik van TRT, zoals een te hoge of juist te lage doseringen. Met mijn hulp zorg je dat je op testosterontherapie krijgt die past bij jou.

TRT Kliniek Nederland

Verwijzing huisarts
Je hebt geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig om door mij geholpen te worden. Je kunt bij mij terecht ook als jouw huisarts je niet wilt of kan helpen bij je vragen over testosteron en testosterontherapie (TRT).

Vergoeding/Verzekering
Ik heb geen afspraken met zorgverzekeraars, hierdoor heb ik meer tijd voor jou en kan ik iedereen helpen die geïnteresseerd is en sluit daarmee beter aan bij jouw behoeften.

Indien testosteron voorgeschreven wordt, dan wordt het medicijn wel vergoed door de zorgverzekering. Voor een consult betaalt je echter wel eerst je eigen risico indien je dit nog niet gebruikt hebt. Voor 2023 is het minimale eigen risico door de overheid vastgesteld op 385 euro, maar je kunt dit persoonlijk hoger hebben vastgelegd.

Ik bied een nieuw concept in Nederland: online consulten met een arts die jou helpt om je gezondheid in kaart te brengen en je begeleid bij TRT.

Wat bied ik aan?

Iedereen is anders, mijn adviezen, behandeling en onderzoek daarom ook. Wat is het doel van FREYR? Om mannen te helpen duidelijkheid te krijgen over hun klachten, hun algehele gezondheid te verbeteren en TRT op een verantwoorde manier in te zetten.

1

Maatwerk

Op maat gemaakte TRT protocollen die passen bij jouw doelen en jouw gezondheid.

2

Bloedtesten

Bloedonderzoek en medisch advies om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

3

OPtimaliseren

Behandeling van bijwerkingen en optimalisatie van jouw TRT.

4

PERSOONLIJK

Je wordt geholpen door een Nederlandse arts die zich specialiseert in mannelijke hormonen en TRT en onderhoudt laagdrempelig contact.

5

Medische ondersteuning

Indien gepast, schrijf ik testosteron, maar ook andere medicatie voor. Denk hierbij aan medicijnen die je gezondheid verbeteren, zoals cholesterol, bloeddruk, suikerspiegel en meer.

Vaak gestelde vragen

Hoe kom ik in aanmerking voor TRT?
Is TRT hetzelfde als anabolen?
Kan je TRT krijgen in Nederland?
Wat kost TRT in Nederland?
Wat doet TRT met je?
Is TRT veilig?

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Ik ga graag met je in gesprek.

Kom in contact